Pstruh duhový
Na našem území byl dovezen v r. 1888 z Německa, kam byl již dříve dovezen ze Severní Ameriky. Po nezdarech s jeho vysazováním do tekoucích vod se začal chovat v rybnících a v menších průtočných nádržích, kde vykazoval velmi dobré produkční výsledky.
Požadavky na prostředí
Je méně náročný na prostor i na další podmínky prostředí než ostatní lososovité ryby. Proto se hodí pro intenzivní způsoby chovu. Snáší i zvýšenou teplotu vody a mírný zákal. Při nedostatku kyslíku přežívá v letním období krátkodobě i v teplotách kolem 25 o C . Za optimální se však považuje teplota 14 až 17 o C.
Potrava
Ve volných vodách se živí podobnou potravou jako pstruh obecný. Starší pstruzi konzumují drobné plevelné ryby. V rybnících a údolních nádržích zhodnocujeme zooplankton i bentos. Velmi dobře přijímá a využívá krmiva. Příjem potravy omezuje při poklesu teploty vody pod 5 oC.
Růst a pohlavní dospívání
V normálních podmínkách dospívá v 1. roce délky 10 až 15 cm, ve 2.roce 20 až 30 cm a hmotnost až 300g. Tržní hmotnost ( 250 až 300g ) dosahuje ve 2. roce, v optimálních podmínkách intezivních chodů i podstatně dříve. Mlíčák pohlavně dospívá nejčastěji ve 2.roce a jikernačka ve 2. až 3. roce života. Pro potřeby umělého výtěru se doporučují ryby ve věku 3 až 6 let.
Výtěr a inkubační doba
Pstruh duhový se vytírá na jaře, nejčastěji od března do května. Teplota vody v průběhu výtěru má dosahovat 8 až 10 o C . V době výtěru se u mlíčáků vytváří výrazný svatební šat. Ve volných vodách podniká krátké tahy proti proudu na vhodná mísa. Zde zřizuje na písčitoštěrkovitém dně trdliště.
Od jedné jikernačky se získá zpravidla 1 až 3 tis. jiker. Jejich kvalita do značné míry závisí na výživném a zdravotním stavu generační ryby. Barva jiker může být žlutá, narůžovělá až žlutooranžová. Velikost jikernačky po výtěry činí 18 až 20 % hmotnosti ryby.
Zajímavosti
Doba hájení: 1.12- 15.4
Zákonná míra: 23cm
Způsob lovu: na přívlač, muškaření
Nástrahy: třpytky a umělé mušky
obr.č.1 - generační pstruh před výtěrem